Oviasennus


Kuva sisältää erilaisia ovia

Väliovien vaihto

oven huullos, huullettu oviOviremontti antaa asuntoon nopeasti uutta ilmettä, eikä hintakaan ole hirvittävä. Rautakaupan vakiovalikoimaan kuuluvan peiliovi maksaa karmeineen noin satasen tai vähän yli. Kannattaa toki katsoa ettei vaihda karmeja turhaan. Jos vanha ovi on samanlainen huullettu ovi kuin uusi, on todennäköistä, että vanhakin karmi toimii. Ovi ja tarvittaessa karmi on yleensä helppo vaihtaa. Työkaluiksi riittää yleensä hyvä vatupassi, valikoima ruuvimeisseleitä ja vasara. Mahdollisesti voidaan tarvita siirtoleukapihdit tai vastaava työkalu. Apukäsien puutteessa tarvitaan jotakin, millä voi tukea oven oikealle korkeudelle. 1970-luvun alkupuolella oli tapana tehdä karmit ylös asti ja laittaa oven päälle ikkuna tai kovalevy. Tällaisen karmin vaihto on melko työläs projekti. Tämän aikakauden taloissa ja sitä vanhemmissa käytettiin nykymitoista poikkeavia ovia. Eroa voi olla korkeudessa tai sekä korkeudessa että leveydessä. Nykyisin nämä ovet ovat erikoismittaovia. Pelkästään korkeuden puolesta poikkeava ovessa (ovilehden korkeus noin 200 cm) on mahdollista lyhentää ovea ja karmia. Sirkkelöinti tosin on mahdollista vain massiivipuuovelle. Jos myös leveys poikkeaa nykymitoista, on käytännössä valittava mittatilausovien ja vanhojen kunnostamisen väliltä. Mittatilaustuotteiden toimitusaika on yleensä toista kuukautta ja hintakin ns. kohdallaan. Oviremontin toteuttaminen vanhat ovet kunnostamalla voi tällöin olla järkevä ratkaisu.

Oviremontti alkaa vanhan oven irrottamisella. Useimmat vanhat ovet voidaan nostaa pois saranoiltaan ilman työkaluja. Jos ovi on sen verran uudempi, että ovi on ruuvattava irti saranoistaan, on hyvä joko laittaa oven ja lattian väliin hieman kiilaa tai pyytää kaveria kannattelemaan ovea sillä aikaa kun ruuvaa oven irti saranasta. Oven poistamisen jälkeen poistetaan karmit. Karmi on yleensä kiinni seinässä kuudella tai kahdeksalla pitkällä karmiruuvilla. Ruuvit on yleensä naamioitu muovitulppien alle. Tulpan poistamisen jälkeen ruuvit avataan ja karmi siirretään pois. 1970-luvun alkuun asti karmit oli tapana naulata kiinni runkoon ja sitten naamioida naula piiloon. Näiden karmien poistamiseen käytämme yleensä puukkosahaa metalliterällä.

Ennen karmin asentamista karmi kootaan lattialla. Tässä vaiheessa päätetään se, mihin suuntaan ovi aukeaa. Yläpuu kiinnitetään sivupuihin esim. ohuilla ruuveilla (esim. yhteensä 4-6 kpl 3x40) tai nauloilla. Kiinnitys on syytä tehdä huolella, jotta puiden väliin ei jää rumia rakoja.

Uusi karmi asennetaan aukkoon samalla tavalla kuin vanha. Karmin ja seinän väliin tulee kiilat, jotka asennetaan osittain toistensa päälle vastakkaisiin suuntiin. Jotkut asentajat korvaavat kiilat käyttämällä erityisiä karmiruuveja, mutta me uskomme edelleen vanhoihin konsteihin. Asentaminen aloitetaan saranan puolelta yläruuvista. Karmi passataan aukkoonsa niin, että ainakin paraatipuolella karmi on seinän tasossa. Näin ovilista asentuu siististi karmin ja seinän liittymän peitoksi. Yläruuvia (koko esim. 6x80) kiristetään sen verran, että karmi pysyy pystyssä. Yläruuvin korkeudelle seinän ja karmin väliin asennetaan kiilapari, toinen sisältä- toinen ulkopäin. Kiilausta sen verran, että karmi on keskellä aukkoaan. Toisinaan seinän rakentaja on tehnyt aukon niin pieneksi, että kiilat ei mahdu väliin. Tässä tilanteessa niitä ei tietenkään käytetä. Yläruuvia kiristetään sen verran, että kiilat pysyvät tukevasti paikallaan. Tämän jälkeen otetaan vatupassi ja varmistutaan, ettei karmi nojaa sen paremmin huoneeseen kuin sieltä poispäinkään. Tällä estetään se, että ovi avautuisi tai sulkeutuisi itsestään. Seuraavaksi kiinnitetään ja kiilataan alaruuvi. Kiilauksen ja kiristämisen määrä katsotaan vatupassilla: Karmi pitää saada pystysuoraan.

Kun saranan puolella on ylä ja alaruuvi paikallaan, nostetaan ovi paikalleen. Kaverista on tässä huomattavasti apua. Yksin työskennellessä ovi pitää saada tuettua n. sentti irti lattiasta. Kun ovi on paikallaan, se suljetaan. Tarvittaessa lukon kieli tai lukkorunko käännetään joko tässä vaiheessa tai myöhemmin. Oven sulkemisen jälkeen on helppo passata karmin lukon puoleinen syrjä suoraan. Kiilausta säädettäessä varmistutaan siitä, että oven ja karmin väliin jää kauttaaltaan noin 3 mm käyntivara. Kaikkien kahdeksan karmiruuvin kiristämisen jälkeen reiät tulpataan ja asennus viimeistellään listoituksilla ja heloilla.

Kerrostalohuoneistojen ulko-oven ja/tai sen yhteydessä olevan välioven vaihto voi olla haasteellinen työ, koska yleensä ulko-ovi ja sisäovi on kytketty karmeistaan yhteen. Vastuujakotaulukon mukaisesti huoneiston ulko-ovet ovat taloyhtiön vastuulla, joten ilman isännöitsijän/hallituksen siunausta ovijärjestelmään ei pitäisi kajota. Jos ovijärjestelmälle jotakin tehdään, on asennustyön yhteydessä otettava huomioon se, että huoneiston ulko-ovi on myös palo-osaston raja. Karmi on siis asennettava siten, että mahdollisen tulipalon sattuessa sen paremmin savu kuin kuumuuskaan ei pääse karmin ja seinän välistä toiseen palo-osastoon. Tavallinen lasivilla toimii hyvin paloeristeenä, kunhan se sullotaan huolellisesti niin, että rakoja ei jää.

Entä, jos tilaisinkin asentajan? Välioven ja karmin vaihdon hinta on alkaen 60 € per ovi. Hinta sisältää: Tavanomaisen ruuvikiinnitteisen karmin purkamisen, jätteiden poisviennin, uuden karmin ja oven asentamisen aukkoon, johon vakiomittainen karmi asentuu ilman modifiointia. Hinnat alkaen -hinta on voimassa Järvenpään alueella ja vain, jos samaan kohteeseen asennetaan vähintään kolme vastaavaa ns. kevytovea ja asiakas on järjestänyt materiaalit työmaalle valmiiksi.

Lukot välioviin

Lukko välioveen? Onnistuu. Välioville on olemassa oma lukkorunkotyyppinsä. Murtosuojauksen kannalta lukolla varustettavaksi aiottu ovi kannattaa ottaa massiivipuuovena. Kevytovesta menee nyrkki läpi, joten oven murtaminen ja jälkien korjaaminen keikan jälkeen on turhan helppoa. Karmin yhteyteen tulisi asentaa kunnollinen puukynnys. Jotta ovi menee kunnolla takalukkoon ja lukkorunko toimii normaalisti, on karmiin tehtävä telkirautaa varten muutaman millin upotus. Karmin ja oven välinen käyntirako ei saa olla yli 3 mm ainakaan lukon kohdalla. Ruuvit tulee asentaa huoneen puolelle ja lukon kasauksessa on noudatettava lukon valmistajan ohjeita. Osat maksavat yhteensä noin 400 €. Avaimet käteen -periaatteella asennustyö on alkaen 120 €.

Välioven lyhentäminen: Usein lattia-asennuksen yhteydessä lattian korko nousee ja ovet eivät mahdu liikkumaan vapaasti. Yleensä ovia on mahdollista lyhentää höyläämällä useita millimetrejä. Massiivipuuovea voi lyhentää jopa senttitolkulla. Joissakin saratyypeissä on muutaman millin säätövara ja vanhoihin saranoihin voi yleensä lisätä prikan tai kaksi nostamaan ovea ylemmäs. Eniten aikaa tavanomaisessa oven lyhennyksessä menee höylän lastujen siivoamiseen. Hinta alkaen 20 € per ovi.

Parvekeovi ja ulko-ovi

Parveke- ja ulko-ovi poikkeaa asennuksensa osalta eniten oven painon osalta. Jopa satakunta kiloa painavan oven vaihtaminen on aina kahden miehen voimainponnistus. Kynnyksen alle tulee rako, jonka korkeus säädetään usein nauloilla tai ruuveilla. Tämä rako täytetään asennuksen jälkeen saumavaahdolla eli polyuretaanilla. Yleensä myös seinän ja karmin väli täytetään samalla vaahdolla. PU-vaahdon käyttö edellyttää yleensä plussan puolella olevaa lämpötilaa. Kuivuminen kestää lämpötilasta riippuen useita tunteja tai vuorokaudenkin.

Rahallisesti lämpöeristetyn oven vaihtaminen voi olla yli tuhannen euron investointi. Halvimmat terassin oveksikin sopivat ikkunalliset parvekeovet maksavat alle 500 €. Omakotitalon etuovien hintahaarukka alkaa 300 € paikkeilta ja jatkuu 1000 € tuolle puolen. Lukkojen uusiminen (tarvittaessa) esim. Abloy Sento -lukoilla maksaa luokkaa 200 € per ovi. Lisäksi tulee asennustyö, asennuksessa tarvittavat materiaalit, rahdit, matkakulut ja muut sellaiset. Näiden osuus on ensimmäisen oven asennuksen osalta noin 200 euroa Järvenpäässä. Vanhan oven purku ja pois vienti ei sisälly hintaan. Purkutyö tehdään tuntityönä, arvioitu työmenekki on 1,5-3 henkityötuntia, joka rahassa tekee 60-120 €. Vanhan oven pois vienti 30 €.

Useimmat ulko-ovet ovat tilaustuotteita, joten ovi on yleensä tilattava 1,5-2 kuukautta ennen asennusta.

Vastuuvapautuslause: ACME Finland tai kukaan muukaan ei ota vastuuta näiden ohjeiden oikeellisuudesta. Näiden ohjeiden noudattaminen on yksinomaan työn suorittajan omalla vastuulla. Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään ovitoimittajien omia käyttö- ja asennusohjeita, mikäli sellaiset ovat saatavilla.

Ota yhteyttä

.

 • Osoite:
  ACME Finland Oy
  Haltianpolku 11 C 23
  04440 Järvenpää
 • Y-tunnus:
  2424359-2

.

 • Tiedot:
  Mekin käytämme evästeitä mm. parantaaksemme hakutulosten osuvuutta.
  Tietosuoja